Databáze strategií - Portál strategických dokumentů v ČR

Databáze strategií Portál strategických dokumentů v ČR

..vyberte místo Zaslat DOTAZ / NÁMĚT Často kladené dotazy vstup do terminálu
Znak MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ
MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ
www stránky
web ke strategiím

MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ

Názvy hierarchických úrovní
1. "Hlavní strategické cíle"
1.1 "Oblasti"
1.1.1 "Cesty a cíle"

Strategie pro růst - české zemědělství a potravinářství v rámci Společné zemědělské politiky EU po roce 2013

Strategie pro růst - české zemědělství a potravinářství v rámci Společné zemědělské politiky EU po roce 2013
1.Zemědělství - podílet se na dlouhodobém a trvalém zajištění potravinové bezpečnosti na národní a evropské úrovni a přispět k energetické soběstačnosti ČR v rámci stanoveného energetického mixu a rozvoji venkova, včetně zvyšování jeho rekreačního potenciálu.
1.1Zvýšení efektivnosti a konkurenceschopnosti zemědělských podniků
1.1.1Zajištění rozvoje a obměny kvalitního managementu zemědělských a potravinářských podniků;
1.1.2Modernizace podniků s důrazem na technologické a výrobkové inovace ve vzájemné spolupráci se zpracovatelským sektorem
1.1.3Zlepšování energetické účinnosti a hospodaření se vstupy
1.1.4Zlepšení odbytové pozice zemědělských podniků vůči odběratelům (odbytové organizace, dlouhodobé smlouvy s odběrateli
1.1.5Zlepšení marketingu zemědělské produkce, rozvoj různých „malých“ segmentů trhu, včetně např. farmářských trhů, prodeje ze dvora, přímého prodeje zpracovaných výrobků apod
1.1.6Podstatné zlepšení efektivnosti zemědělského výzkumu, poradenství a vzdělávání na bázi AKIS, zaměřeného na růst efektivnosti zemědělství
1.1.7Zajištění kvalitní generační obměny všech kategorií pracovníků v zemědělství
1.1.8Zvýšení kvality vstupů do zemědělství (osiva, krmiva, zástavová zvířata apod.)
1.1.9Snížení významu důchodových podpor v ekonomice podniků a tím zvýšení tlaku na efektivitu zejména vůči ekonomicky průměrným a podprůměrným podnikům
1.2Rozvoj zemědělství při podstatném zlepšení jeho vztahů k přírodním zdrojům
1.2.1Podstatné snížení tempa úbytků zemědělského půdního fondu ČR
1.2.2Ztížení procesu opouštění a nešetrného zacházení se zemědělskou půdou
1.2.3Rozvoj živočišné výroby a zejména chovu přežvýkavců jako zdroje organických hnojiv
1.2.4Stimulace ke zlepšení vztahů zemědělských podniků k přírodním zdrojům, včetně podpory ekologického a integrovaného zemědělství
1.2.5Stimulace preventivních opatření podniků ve vztahu k půdě a vodnímu režimu v rámci řízení rizik
1.2.6Efektivní nakládání s odpady
1.2.7Urychlení realizace pozemkových úprav katastrů
1.2.8Podstatné zlepšení efektivnosti zemědělského výzkumu, poradenství a vzdělávání (na bázi AKIS), zaměřeného na vztahy zemědělství k ŽP
1.3Zajištění vyváženého ekonomického rozvoje a životaschopnosti zemědělských podniků
1.3.1Snížení ekonomicky neodůvodnitelných rozdílů v dopadech důchodových podpor mezi jednotlivými kategoriemi podniků
1.3.2Snížení ekonomicky neodůvodnitelných rozdílů v dopadech důchodových podpor do rentability zemědělských komodit
1.3.3Důchodově spravedlivější alokace podpor podnikům v marginálních oblastech (LFA)
1.3.4Zohlednění tvorby pracovních míst
1.3.5Omezení kompenzace komodit a odvětví, která dosahují dostatečné rentability trhem, nepřispívají k tvorbě vyšší přidané hodnoty, tvorbě pracovních míst či rozvoji venkovských oblastí
1.3.6Preference přínosu pro lokální a regionální ekonomiku a rozvoj venkovských oblastí
1.4Rozvoj využití zemědělské produkce a odpadů jako obnovitelných zdrojů energie
1.4.1Rozvoj forem využití zemědělské biomasy pro výrobu energie
1.4.2Zvyšování energetické soběstačnosti ČR při zajištění stanovených cílů EU v podílu biopaliv ve spotřebě paliv v dopravě, při zvyšování podílu biopaliv z nezemědělských surovin
1.4.3Zvyšování podílu automobilů se spotřebou vysokoobsažných biopaliv/bioplynu, včetně rozvoje nezbytné logistiky a infrastruktury prodeje
1.5Zlepšení vztahů zemědělství k venkovu
1.5.1Posílení úlohy zemědělství v zaměstnanosti venkova zachováním/rozšiřováním odvětví zemědělství s vyššími nároky na objem a kvalitu lidské práce (živočišná výroba a specializovaná rostlinná produkce)
1.5.2Další rozšiřování činností zemědělských podniků do nezemědělských aktivit
1.5.3Posílení úlohy zemědělství ve zvyšování rekreačního potenciálu venkova (vzhled krajiny a obcí, rekreační užití zemědělských vodních toků a děl)
1.5.4Posílení úlohy zemědělství ve zvyšování kvality sociálního kapitálu venkova
1.5.5Zlepšení podmínek trhu půdy - urychlení realizace pozemkových úprav katastrů
1.6Snížení dopadů rizikovosti podnikání v zemědělství
1.6.1Komplexní a zodpovědný přístup podniků k řízení předvídatelných i nepředvídatelných rizik
1.6.2Realizace preventivních opatření ke zmírnění/eliminaci dopadů rizik, zejména v případě jejich opakovaného výskytu
1.7Rozvoj a využití poznatků vědecko-technologického vývoje ve prospěch reálné konkurenceschopnosti
1.7.1Aktivní participaci českého zemědělství v Evropském inovačním partnerství
1.7.2Zlepšení trasferu znalostí a výsledků technologického rozvoje do zemědělsko-potravinářské praxe
2.Potravinářství - výrazný růst potravinářského průmyslu jeho efektivnosti a konkurenceschopnosti na evropském i světovém trhu,bezpečné, kvalitní a cenově dostupné potraviny pro spotřebitele ČR,efektivní vazby na domácí zemědělství včetně zajištění mimoprodukčních funkcí potravinářství v oblasti rozvoje venkova, zlepšování vztahů k životnímu prostředí a snižování energetické náročnosti potravinářské logistiky
2.1Ekologicky šetrný růst efektivnosti a produktivity potravinářství
2.1.1Další konsolidace potravinářství, spojená s růstem technologické koncentrace podniků na jedné straně a s růstem významu malých a středních podniků na straně druhé
2.1.2Zlepšení logistiky v dodávkách zemědělské suroviny
2.1.3Pokračování technologické modernizace podniků, zejména na bázi procesních inovací a ve vztahu a ve spolupráci s inovačními aktivitami zemědělských podniků
2.1.4Zlepšení transferu výzkumu do potravinářství
2.2Posilování významu potravinářství na domácím trhu a růst jeho exportní výkonnosti
2.2.1Zvýšení důrazu na jakost, kvalitu a bezpečnost české potravinářské produkce
2.2.2Realizace výrobkových inovací v potravinářství
2.2.3Zvýšený důraz na marketing české potravinářské produkce doma i v zahraničí
2.2.4Zvýšená podpora exportu potravin s vyšší přidanou hodnotou (realizace nových proexportních opatření)
2.2.5Vzdělávání spotřebitelů ve prospěch spotřeby potravin s vysokým podílem české suroviny
2.2.6Zlepšení transferu výzkumu do potravinářství
2.2.7Zvýšení produkce a rozvoj trhu s biopotravinami
2.3Zachování strategických kapacit potravinářství
2.3.1Další konsolidace potravinářství, spojená s růstem technologické koncentrace podniků na jedné straně a s růstem významu malých a středních podniků na straně druhé
2.3.2Pokračování technologické modernizace podniků, zejména na bázi procesních inovací
2.4Zvýšení významu potravinářství v zaměstnanosti a rozvoji venkova
2.4.1Růst významu malých a středních podniků zejména v ekonomicky citlivých regionech
2.4.2Další rozvoj regionálních a místních trhů
2.4.3Snižování nadměrných transportů potravinářského zboží, spojených se spotřebou energie a poškozováním životního prostředí ČR